نظام ثبت استئوپروز
نظام ثبت به هدف پاسخگویی به سوالات بالینی نظیر شیوع، مرگ و میر، هزینه و ... استقرار می یابد. نظام ثبت استئوپروز برنامه ای به منظور جمع آوری نظام مند داده ها از کلینیک ها و مراکز درمانی و تشخیصی مرتبط با استئوپروز است. این برنامه با مشارکت اداره بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین شده است.
مطالعهی کشوری آیموس
استئوپروز (پوکی استخوان) با کاهش تراکم و کیفیت استخوان همراه است. بدلیل کاهش تراکم بافت استخوانی، استخوان شکننده شده و خطر شکستگی در این بیماران به شدت افزایش می یابد. در راستای رویارویی با این معضل بهداشتی و استفاده بهینه از منابع موجود، داشتن اطلاعاتی کامل در خصوص شیوع این بیماری و نیز عوامل خطر آن در کشور ضروری می نماید.
برنامه پیشگیری از شکستگیهای ثانویه استئوپروتیک (استئوپاد)
پوکی استخوان (استئوپروز) به عنوان یک بیماری خاموش و بدون علامت با تراکم استخوان پایین و تخریب ساختمان بافت استخوان شناخته میشود. این تحلیل بافت استخوانی به از دست رفتن توان استخوان منجر شده و بنابراین اسکلت بدن حالت شکننده پیدا کرده و در اثر ضربات بسیار خفیف یا سقوط از یک ارتفاع کوتاه دچار شکستگی میشود. سازمان جهانی بهداشت این بیماری را در کنار سرطان، سکته قلبی و مغزی، به عنوان چهار دشمن اصلی بشر معرفی کرده است. با افزایش سن جمعیت و نیز تغییر سبک زندگی، تعداد افراد مبتلا به استئوپروز در دنیا افزایش می یابد. این بیماری تقریباً حدود ۲۵% از زنان بالای ۵۰ سال را مبتلا کرده و به عنوان یکی از مسائل مهم بهداشت عمومی شناخته میشود. با وجود این مورد غفلت واقع شده است. به طوری که تشخیص آن اصلاً صورت نگرفته و یا در مراحل بسیار پیشرفته آن و یا بدنبال شکستگی صورت میپذیرد
مطالعه سلامت سالمندی بوشهر
مطالعه بزرگ و آینده نگر "برنامه سلامت سالمندی بوشهر" با هدف تعیین عوامل مختلف موثر بر سلامت سالمندان و شیوع آنها با هدف فراهم کردن اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری پزشکان، سیاست گذاران، مدیران برنامه های بهداشتی و خود سالمندان و برداشتن گام های جدی در جهت پیشگیری از وقوع خطرات ناشی از بروز مشکلات دوران سالمندی و بهبود کیفیت زندگی سالمندان و جلوگیری از تحمیل بار مالی به اقتصاد خانواده ها و جامعه طراحی شده است.