27 شهریور 1403

مرکز تحقیقات استئوپروز

دانشگاه علوم پزشکی تهران

سایه دیابت بر زندگی سالمندان: راهکارهایی برای ارتقای کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت

diabetes and older adults

یک مطالعه جدید نشان داده است که سالمندان مبتلا به دیابت در مقایسه با افراد هم سن و سال خود که دیابت ندارند، کیفیت زندگی پایین‌تری دارند.

ین مطالعه که در مجله “BMC Geriatrics” منتشر شده است، داده‌های بیش از دو هزار فرد مسن را مورد بررسی قرار داده است.

کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت

در این مطالعه، ابعاد مختلف کیفیت زندگی مانند سلامت جسمی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و فعالیت‌های روزمره مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که دیابت در تار و پود تمام این ابعاد نفوذ کرده و تاریکی و رخوت را به ارمغان می‌آورد.

به طور خاص، افراد مسنی که با دیابت کنترل نشده دست و پنجه نرم می‌کنند، در گرداب مشکلات جسمی و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره غرق می‌شوند. گویی دیابت، زنجیری نامرئی به پای آنها می‌بندد و از تحرک و شادابی آنها می‌کاهد.

راهکارهای پیشنهادی

اما این تاریکی مطلق نیست. چراغ امید در این میان، کنترل دقیق دیابت است. با تنظیم قند خون و مراقبت‌های صحیح، می‌توان از چنگال این اژدهای پنهان گریخت و طعم شیرین زندگی را دوباره چشید.

علاوه بر این، خدمات حمایتی مانند درمان افسردگی و برگزاری کلاس‌های آموزشی، می‌تواند مانند نوری در تاریکی، راه را برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت روشن کند.

در این مطالعه، نقش پررنگ افسردگی و جنسیت زن در کاهش کیفیت زندگی سالمندان نیز آشکار شده است. گویی این دو عامل، هم‌پیمان دیابت شده و بر تاریکی زندگی سالمندان می‌افزایند.

این یافته‌ها زنگ خطری را به صدا در می‌آورد. جامعه و سیستم‌های بهداشتی باید توجه ویژه‌ای به سالمندان مبتلا به دیابت داشته باشند. با کنترل دقیق دیابت، ارائه خدمات حمایتی و توجه به سلامت روان، می‌توان به جنگ اژدهای پنهان دیابت رفت و رنگ شادابی را به زندگی سالمندان بازگرداند.

نکات کلیدی:

• دیابت می‌تواند کیفیت زندگی سالمندان را در ابعاد مختلف، از جمله سلامت جسمی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و فعالیت‌های روزمره، به طور قابل توجهی کاهش دهد.
  • کنترل دقیق دیابت می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مسن مبتلا به دیابت کمک کند.
  • ارائه خدمات حمایتی مانند درمان افسردگی و برگزاری کلاس‌های آموزشی می‌تواند به ارتقای کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت کمک کند.
  • افسردگی و جنسیت زن نیز با کیفیت زندگی پایین‌تر در افراد مسن مرتبط هستند.
  • توجه ویژه جامعه و سیستم‌های بهداشتی به سالمندان مبتلا به دیابت ضروری است.

منبع

Panahi, N., Ahmadi, M., Hosseinpour, M. et al. The association between quality of life and diabetes: the Bushehr Elderly Health Program. BMC Geriatr ۲۴, ۲۶۷ (۲۰۲۴).

کبری گرگانی فیروزجاه
تهیه کننده: